Wednesday 13 April 2022

Sylvánské jaro - část druhá - "Vstupte dovnitř!"

 Jak jsem slíbila, se vstupem do velikonočního týdne 2022 se vracím s druhou částí sylvánského jara – nejprve jsme si prohlédli sylvánskou vesnici zvenku, a nyní je čas nahlédnout do domů a dalších budov a podívat se, co se uvnitř děje.

Mezitím jsem v reálném světě urazila dlouhou cestu a strávím několik týdnů v Anglii, než se začátkem května vrátím do Bavorova, abych dokončila přípravu Malých světů na letní sezónu. Doufám, že pokud nám nebude stát nic v cestě - kdo to dnes ovšem může předvídat? - otevřeme poprvé v sobotu 18. června a od té doby bude běžná týdenní otevírací doba.

Toto bude příspěvek chudý na slova, zato bohatý na fotografie, které vám představí práci Butterfly, jak připravuje scénu, vypráví příběhy a fotí, zatímco já sedím a obdivuji její úsilí.

Pečlivě mi vysvětlila, že aby bylo možné správně představit obrácenou stranu scény, musí se budovy zobrazovat zleva doprava, a ne zprava doleva jako v prvním díle. (Nebo naopak - jsem první, kdo přiznává, že převracení tvarů a vzorů je pro mě naprostou záhadou, a to dokonce i tehdy, je-li pečlivě demonstrováno!).




 Dívame-li se do okna, máme tedy zcela vpravo vodní mlýn, ve kterém sídlí pekařství, známé svým vynikajícím dánským pečivem. (Ačkoli my mu říkáme dánské pečivo, Skandinávci mu říkají Wienerbrød/Wienerbröd = vídeňský chléb).




 Pro šedou veverku však dnes žádný Wienerbrød, jen obyčejný bochník a k němu vhodný rohlík.

Mezi pekařstvím a sousedící kavárnou jsou úhledně zastrčené kavárenské stolky, kde jako obvykle není místo k sezení, zvlášť když svítí slunce.....



 Mezitím hrdí rodiče Mimsie Meercat zvažují, zda počkají na volné místo, nebo se vydají domů a koupí si ke kávě pečivo od pekaře nebo v kavárně kávu „s sebou“.


 V sousední kavárně, která nakupuje většinu svého zboží ve Vodním mlýně, je rušno. Ježci si vybírají ranní pochoutky a malý pan Ježek, zoufalý z toho, že pořádně nevidí, vylezl nahoru, aby měl lepší rozhled.



 Aha - teď je spokojený se svým sendvičem!


 Po ulici se dostáváme k obchodu – Dollshouse Emporium, který by neměl chybět v žádné malé vesničce!

V létě majitel raději připraví expozici venku a nechává tak prodejnu docela prázdnou, na jaře je však bezpečnější skladovat domy uvnitř, chráněné před aprílovými přeháňkam...






 A konečně se dostáváme do králíkárny, impozantního domu s velkým prostorem - což je velmi potřebné, protože tihle všichni jsou přece králíci a my víme všechno o jejich chovatelských schopnostech!



 Jak můžete vidět, bylo navzdory velikosti domu nutné přestavět část garáže, aby bylo dost místa pro stále se zvětšující rodinu.....


 Zde je nejnovější přírůstek...  


 Paní Králíčková si opravdu nemůže dovolit třeba jen na moment spustit oči ze svého potomstva - podívejte, jeden z nich míří ke schodům, zatímco ona venku mává panu Králíčkovi.....




 A než se dostane dovnitř - ach ne! Jsou tam dva - doufejme, že se k nim dostane včas!



Tímto se dostávám k závěru aktualizace směrem k jarnímu dění v Sylvanialandu a zbývámi jen poděkovat Butterfly za její tvrdou práci a popřát vám všem krásné Velikonoce!


 No - ještě jedna věc. Nerada končím slavnostní příležitosti bez hudby, ale vážně
- stalo se to vubec hitem?

 PS: Nedávno jsem přednášela o Malých světech členům skupiny zvané Studio sběratelů. Přednáška proběhla na Zoomu a nyní ji můžete najít na YouTube. K dispozici je písemný seznam souvisejících odkazů a ráda jej pošlu každému, kdo projeví zájem.


No comments:

Post a Comment