Saturday 11 October 2014

Jestli dnes půjdeš do lesa – poprvé publikováno anglicky 30.03.13

Tímhle krátkým příspěvkem chci jen všem popřát veselé Velikonoce  - tady v České Republice se sníh rychle ztrácí a velikonoční zajíček bude snad zítra schopen bezpečně ukrýt malovaná vajíčka, aniž by si musel půjčit Santovy sáně.

Minulý týden byl v Bavorově Farmářský Trh a protože výklad Malých Světů je přímo naproti zadního východu hradní haly, kde je Trh umístěn, udělali jsme naši první výkladní skříň -lesní scénu - právě včas.


Úkol to nebyl obtížný - někteří mí přátelé jistě ty postavičky poznají. Především Lynda, která se s nimi seznámila, když nám neúnavně pomáhala sbalit náš anglický dům a sundala je z jejich původní výstavky a pečlivě je zabalila na cestu do Čech.


Než jsme udělali výkladní skříň, proběhla uvnitř zkouška na nečisto. Nakonec jsme mnoho věcí vyřadili, mezi nimi take Wombles. Oni rozhodně patří spíš do Wimbledonu než do českého lesa. A všechny houby jsou rezervovány pro podzimní výklad. 

Bohužel jsme výklad zapomněli vyfotografovat předtím, než přišel velikonoční zajíček a změnil jej na Velikonoční svátky. Velikonoce, jak se tomu zde říká, (název pochází z Veliké noci) je velmi populární svátek a když procházíme vesnicí, mnoho lidí má ozdoby v oknech. Také zde mají některé zajímavé obyčeje.


Ani fotografování výlohy zevnitř nebylo velmi úspěšné 
 - spousta odrazů ve skle, buďto mne nebo domů naproti.
Butterfly, která má několik vlastních velikončních darků,  se potom potýkala sama se sebou když zevnitř muzea zkoušela fotit z různých úhlů…

Doufám, že si i přesto mate představu o naší lesní scéně. 

Kolemjdoucí věnovali našemu výkladu spoustu lichotivé pozornosti, rodiče vyzvedávající děti tak, aby mohly vidět zblízka. Na okraji výkladu máme vylepené nejen otvírací doby, ale  také krásně vyjádřenou informaci   o sbírce, kterou 
Abbeybufo ze Stitchwords vytvořil jednoho dne během loupání brambor. 

Opouštím vás se sbírkou detailních záběrů a přáním všeho nejlepšího k velikonocům - a titul tohoto příspěvku činí můj
 poslední dárek nevyhnutelný.  Je přímo z mého dětství
- jak Abbeybufo praví v její předmluvě k Small Worlds: 
"Pamatujete si, když jste byli malí? Myslím opravdu malí, kdy se vám všechno ze světa dospělých zdálo příliš velké, kdy vám neustále někdo větší říkal, kam máte jít, co máte dělat…" 

S radostí přiznávám, že si to dobře pamatuji a doufám, že sledování mé pouti s domečky pro panenky připomene i vám šťastné vzpomínky.  


















Veselé velikonoce 

Vám všem 







PS. Po poněkud přisprostlých, volně poletujících kolem poznámkách o té mladé veverčí dámě volných mravů, věřím, že jí dlužím zveřejnění další fotografie na její obranu…


No comments:

Post a Comment